Żywność

Co jeść przy biegunce: zalecane produkty i diety

Autor Agata Tarec
Agata Tarec08.01.20247 min.
Co jeść przy biegunce: zalecane produkty i diety

Co jeść przy biegunce to pytanie, które zadaje sobie wielu z nas, gdy tylko pojawią się pierwsze niepokojące objawy. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć, jakie produkty spożywcze powinny znaleźć się w diecie osoby z biegunką oraz których lepiej unikać. Przedstawimy zalecane diety, a także omówimy rolę płynów. Dowiesz się, jakie zmiany w codziennej diecie mogą pomóc opanować nieprzyjemne dolegliwości związane z biegunką.

Kluczowe wnioski:
  • Najlepsze są produkty bogate w skrobię, np. ryż, ziemniaki, pieczywo.
  • Warzywa gotowane są lepsze niż surowe.
  • Zalecane są banany, jabłka, gotowane marchewki.
  • Należy pić dużo płynów, np. wodę, rosół.
  • Dobrze sprawdza się dieta BRAT (banany, ryż, jabłka, herbata, tosty).

Jakie produkty jeść przy biegunce

Biegunka to bardzo nieprzyjemny objaw, z którym większość z nas zmagała się choć raz w życiu. Kiedy występuje biegunka, co można jeść przy biegunce, aby ulżyć sobie w tej dolegliwości i przyspieszyć powrót do zdrowia? Oto kilka wskazówek.

Przede wszystkim warto sięgać po produkty bogate w skrobię. Będą one działać jak gąbka, wchłaniając nadmiar wody z przewodu pokarmowego i uformują stolce. Dobrym wyborem będzie biały ryż, ziemniaki, jasne pieczywo, kasze lub makaron. Powinny być gotowane, a nie smażone czy pieczone.

Z warzyw polecane są przede wszystkim gotowane marchewka, dynia oraz gotowany szpinak. Surowe warzywa mogą podrażniać osłabione jelita.

Bardzo dobre będą także banany. Zawierają skrobię i potas, który organizm traci podczas biegunki. Można jeść także gotowane jabłka lub jabłka pieczone.

Bulion i kisiel

Rozsądnym wyborem będzie wypicie bulionu - dostarczy on witamin i soli mineralnych. Można przygotować go na odtłuszczonym mięsie drobiowym i warzywach. Dobrze też zjeść kisiel, który pomoże zagęścić stolce.

Najlepszy będzie kisiel ze świeżych owoców, np. z pigwy, żurawiny lub borówki. Można też przygotować go na mące ziemniaczanej, kukurydzianej, ryżowej lub owsianej.

Najlepsze posiłki i diety na biegunkę

W przypadku ostrego zapalenia jelit z biegunką bardzo przydatne mogą okazać się gotowe diety i zestawy posiłków, które dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych oraz pomogą zatrzymać płyny i uformować stolce. Jakie diety sprawdzą się najlepiej?

Dieta BRAT

Jedną z najpopularniejszych diet na biegunkę jest dieta BRAT. Składa się z 4 prostych produktów:

  • Banany - dostarczają potasu
  • Ryż - bogaty w skrobię
  • Jabłka - dostarczają pektyn
  • Herbata - nawadnia organizm

Można jeść te produkty na zmianę, przygotowując z nich posiłki w ciągu całego dnia. Wdiecie BRAT nie ma miejsca na tłuste mięsa, mleko, surowe warzywa czy owoce pestkowe.

Dieta niskoresztkowa

Bardzo dobra będzie też dieta niskoresztkowa, uboga w tłuszcze i błonnik, które mogłyby dodatkowo drażnić przewód pokarmowy. Składa się głównie z chudego mięsa, ryb, jajek, twarogu, pieczywa, ryżu i gotowanych warzyw.

W diecie niskoresztkowej nie zaleca się spożywania mleka, surowych warzyw, owoców, tłustych mięs czy słodyczy.

Produkty zalecane przy biegunce i zaparciach

Biegunka i zaparcia to dwa bieguny tego samego problemu - zaburzeń perystaltyki jelit. Dlatego dieta w obu tych dolegliwościach powinna uwzględniać podobne produkty, które pomogą przywrócić prawidłowe wypróżnianie.

Co jeść zatem zarówno przy biegunce, jak i przy zaparciach? Przede wszystkim warto sięgać po owoce bogate w pektyny - jabłka, gruszki, śliwki. Z warzyw dobrą opcją będzie marchew, buraki, kapusta. Posiłki należy uzupełniać produktami zawierającymi dużo błonnika - pieczywem razowym, płatkami owsianymi, nasionami chia.

Pomocne będzie też picie odpowiedniej ilości płynów, najlepiej wody, ale też naparów z ziół wspomagających trawienie.

Których produktów unikać przy biegunce

Co jeść przy biegunce: zalecane produkty i diety

Choć większość pokarmów można jeść z umiarem w trakcie łagodniejszej biegunki, to są też takie, których lepiej całkowicie unikać, by nie drażnić jelit. Czego nie jeść przy biegunce?

Przede wszystkim należy wyeliminować ostre przyprawy, potrawy smażone, wzdymające warzywa (cebula, czosnek, kapusta), rośliny strączkowe oraz surowe warzywa i owoce pestkowe. Mogą one dodatkowo podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego.

Z diety należy też na ten czas wykluczyć mleko i przetwory mleczne, które mogą nasilać biegunkę. Podobnie działają soki owocowe oraz alkohol.

Warto też ograniczyć spożycie cukru i słodyczy, które zwiększają osmotyczne oddziaływanie treści jelitowej, nasilając tym samym biegunkę.

Spożywanie płynów przy biegunce - zalecenia

Biegunka powoduje odwodnienie organizmu, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie. Jakie płyny pić przy biegunce i w jakich ilościach?

Przede wszystkim należy pić dużo niegazowanej wody - najlepiej małymi łykami, ale często. Można też pić przejrzyste rosółki, naturalne soki owocowe bez miąższu, herbata. Dobrym źródłem płynów będą też zupy - ryżowa, ziemniaczana lub krupnik.

Nie zaleca się picia kawy i mocnej herbaty, które mogą nasilać biegunkę. Nie powinno się też pić w dużych ilościach słodkich napojów, ponieważ ich nadmiar może wywołać niebezpieczny zaburzenia gospodarki elektrolitowej.

Dorosły powinien wypijać około 2-3 litrów płynów na dobę. W przypadku małych dzieci objawy odwodnienia mogą pojawić się bardzo szybko, dlatego nawadnianie jest szczególnie istotne.

Dieta BRAT przy biegunce

Dieta BRAT, o której już wspominaliśmy, jest prostą i skuteczną metodą żywieniową przy biegunce. Jak ją stosować?

Należy jeść na zmianę produkty, które wchodzą w jej skład:

  • Banany - 1-2 dojrzałe banany dziennie
  • Ryż - gotowany na sypko lub w postaci kleiku
  • Jabłka - gotowane lub pieczone, bez skórki
  • Herbata - najlepiej rumiankowa lub z anyżkiem
  • Tosty - z białego pieczywa

Takie posiłki warto jeść przez 1-2 dni, a następnie stopniowo rozszerzać dietę, wprowadzając kolejne produkty. Dieta BRAT pomoże zahamować biegunkę, uzupełnić elektrolity i stopniowo odbudować mikroflorę jelitową.

Podsumowanie

Biegunka jest bardzo nieprzyjemną dolegliwością, z którą większość z nas miała niestety do czynienia. W takich momentach zastanawiamy się, co można jeść przy biegunce, aby ulżyć sobie w cierpieniu i przyspieszyć powrót do zdrowia. Przedstawione w artykule wskazówki dietetyczne pomogą odpowiednio skomponować jadłospis.

Najważniejsze jest sięganie po produkty bogate w skrobię, czyli np. ryż, ziemniaki, jasne pieczywo. Z warzyw polecane są te gotowane, a nie surowe. Dobrze sprawdzą się banany, jabłka, marchewka. Warto też pić dużo płynów. Sprawdzonym rozwiązaniem jest prosta dieta BRAT.

Z drugiej strony istnieje cała grupa produktów, czego nie jeść przy biegunce. Mowa tu o ostrych przyprawach, tłuszczach, mleku, surowych warzywach i owocach, sokach, alkoholu. Mogą one drażnić przewód pokarmowy i nasilać nieprzyjemne objawy.

Stosowanie się do przedstawionych zaleceń pozwoli złagodzić dyskomfort związany z biegunką i stopniowo wrócić do zdrowia, wprowadzając kolejne produkty do diety.

Najczęstsze pytania

Biegunkę rozpoznaje się po częstszym niż zwykle oddawaniu luźnych lub wodnistych stolców. Towarzyszyć jej mogą skurcze brzucha, nudności, gorączka. Biegunka trwająca krócej niż 2 tygodnie określana jest jako ostra, a przewlekła - gdy utrzymuje się ponad 4 tygodnie.

Przyczyn biegunki może być wiele - infekcje wirusowe, bakteryjne lub pierwotniakowe, zatrucia pokarmowe, choroby układu pokarmowego, przyjmowane leki, stres. U małych dzieci częstą przyczyną są rotawirusy.

Leczenie biegunki w warunkach domowych polega przede wszystkim na nawadnianiu, dietoterapii (dieta BRAT) i lekach rozkurczowych. Ważny jest odpoczynek i unikanie stresu. Objawy utrzymujące się ponad 2 dni wymagają konsultacji z lekarzem.

Aby zapobiec odwodnieniu w przebiegu biegunki, należy pić duże ilości płynów - najlepiej niegazowanej wody małymi łykami, przejrzystych zup i rosółków. Dorośli powinni wypijać 2-3 litry płynów na dobę. Należy obserwować kolor moczu.

Lekarza należy powiadomić, gdy biegunka trwa dłużej niż 2 dni, pojawia się krwawy stolec lub bardzo wysoka gorączka, a także jeśli występują objawy odwodnienia - suchość jamy ustnej, mała ilość oddawanego moczu, osłabienie, przyspieszony oddech. Dotyczy to zwłaszcza małych dzieci i osób starszych.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Białe jedzenie - Źródła magnezu w codziennej diecie
  2. Co ile godzin powinno się jeść: zasady harmonijnego odżywiania
  3. Chce mi się spać po jedzeniu - Dlaczego chce się spać po jedzeniu
  4. Czy jajka są lekkostrawne? Porady i fakty
  5. Co jeść na śniadanie na diecie - zdrowe opcje
Autor Agata Tarec
Agata Tarec

Jestem Agata, entuzjastka rozwoju osobistego. Optymistycznie patrzę na życie. Według mnie każdy ma potencjał, by stać się lepszą wersją siebie. Chcę inspirować innych do pracy nad sobą, wytyczania celów i realizacji marzeń. Wierzę, że najlepsze efekty osiąga się małymi krokami, ale konsekwentnie i z pasją. Nigdy nie jest za późno, by zacząć zmiany.


 

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Co jeść na śniadanie na diecie - zdrowe opcje
ŻywnośćCo jeść na śniadanie na diecie - zdrowe opcje

Szukasz inspiracji co jeść na śniadanie będąc na diecie? Zapoznaj się z naszymi propozycjami zdrowych i sycących posiłków na dobry początek dnia. Podpowiadamy jakie owoce, warzywa, jogurty i inne produkty wybrać by posiłek był wartościowy i niskokaloryczny.