Zdrowie

Co to są zakwasy - objaśnienie i sposoby radzenia sobie z bólem

Autor Anna Wolczyk
Anna Wolczyk13 stycznia 20246 min
Co to są zakwasy - objaśnienie i sposoby radzenia sobie z bólem

Co to zakwasy to pytanie, które sobie zadaje coraz więcej osób. Zakwasy to nadmiar kwasów powstających w naszym organizmie, który może doprowadzić do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. W artykule wyjaśniam, czym dokładnie są zakwasy, jak rozpoznać ich objawy, co jest przyczyną ich powstawania oraz jak sobie radzić z tym problemem za pomocą odpowiedniej diety i suplementacji.

Kluczowe wnioski:
  • Zakwasy to nadmiar kwasów w organizmie, który prowadzi m.in. do zmęczenia i bólu
  • Objawami zakwaszenia są m.in. złe samopoczucie, bóle stawów, skóra trądzikowa
  • Zakwasy powstają najczęściej z powodu nieodpowiedniej diety i stresu
  • Aby zneutralizować zakwasy, należy zmienić dietę i styl życia
  • Warto też zażywać suplementy neutralizujące kwasy, np. oparte na wapniu

Zakwasy to kwaśne produkty powstające w organizmie

Zakwasy to potoczna nazwa dla zjawiska nadmiernego zakwaszenia organizmu. Jest to stan, w którym w naszym ciele gromadzi się zbyt dużo różnych kwasów, przez co ich poziom we krwi i tkankach znacząco wzrasta.

Te kwasy powstają głównie w wyniku przemiany materii. Są one cały czas obecne w ludzkim organizmie i w pewnych ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jednak ich nadmiar prowadzi do zaburzenia naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej, co negatywnie wpływa na zdrowie.

Skutki zakwaszenia organizmu

Zakwasy mają bardzo niekorzystny wpływ na funkcjonowanie wielu narządów i układów. Powodują osłabienie odporności, przyśpieszają procesy starzenia się organizmu, zwiększają ryzyko chorób nowotworowych i układu krążenia, a także są przyczyną wielu dolegliwości.

Do typowych objawów zakwaszenia należą: zmęczenie, osłabienie, bóle mięśni i stawów, bóle i zawroty głowy, problemy trawienne, zły nastrój, podatność na infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby nie dopuścić do nadmiernej kumulacji kwasów w organizmie.

Jak rozpoznać zakwasy w organizmie

Aby rozpoznać, czy w naszym ciele występuje zjawisko zakwaszenia organizmu, warto zwrócić uwagę na pewne objawy.

Najczęstsze symptomy świadczące o zakwaszeniu to: złe samopoczucie, chroniczne zmęczenie, bóle mięśni i stawów, problemy trawienne, podatność na infekcje i stany zapalne, gorsza kondycja skóry i włosów.

Jeśli regularnie odczuwamy wymienione dolegliwości, to znak, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego i warto to zbadać. Dobrym rozwiązaniem jest wykonanie badania krwi, które pozwoli sprawdzić aktualny poziom pH naszego organizmu i ocenić stopień jego zakwaszenia.

Badanie krwi oceniające zakwasy

Badaniem, które daje obraz tego, czy w organizmie występuje zakwaszenie i jaka jest jego skala, jest pomiar pH krwi żylnej oraz zawartości dwutlenku węgla.

prawidłowe pH krwi żylnej powinno mieścić się w przedziale 7,35-7,45. Im bardziej odbiega od tych wartości, tym większe zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej zachodzi w naszym ciele.

Objawy zakwaszenia i konsekwencje

Objawy zakwaszenia organizmu mogą być bardzo różnorodne, ponieważ nadmiar kwasów negatywnie wpływa na funkcjonowanie wielu narządów i układów w ciele.

  • bóle i zawroty głowy
  • problemy trawienne (wzdęcia, biegunki)
  • bóle stawów i mięśni
  • częste infekcje
  • gorsza kondycja skóry i włosów

Jeśli zakwasy nie zostaną zneutralizowane, w dłuższej perspektywie mogą doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, przewlekłe stany zapalne.

Przyczyny powstawania zakwaszenia

Co to są zakwasy - objaśnienie i sposoby radzenia sobie z bólem

Do głównych przyczyn, które prowadzą do nadmiernego zakwaszenia organizmu, zalicza się:

  • nieprawidłowa, zbyt kwasotwórcza dieta
  • przewlekły stres
  • niedobory składników mineralnych (zwłaszcza magnezu i wapnia)
  • niewydolność nerek i wątroby
  • zaburzenia trawienne

Aby uniknąć zakwaszenia lub zneutralizować już istniejący, musimy oddziaływać na wymienione czynniki - przede wszystkim dietę, tryb życia i suplementację.

Dieta kwasotwórcza Dieta zasadotwórcza
Mięso, nabiał, jaja Warzywa, owoce (zwłaszcza cytrusy)
Cukier, alkohol, fast foody Rośliny strączkowe, orzechy
Tłuszcze zwierzęce Zboża pełnoziarniste, kasze

Sposoby na pozbycie się zakwaszenia

Aby skutecznie pozbyć się nadmiaru kwasów z organizmu, należy podjąć następujące działania:

- Stosować zasadotwórczą dietę, bogatą w warzywa, owoce i rośliny strączkowe

- Ograniczyć spożycie mięsa, nabiału, cukru, alkoholu, fast foodów

- Pić dużo wody mineralnej niegazowanej

- Unikać stresu, więcej spacerować i spać

- Przyjmować suplementy zasadowe (np. wapń, magnez, potas)

- Stosować zabiegi zasadzające (kąpiele, okłady)

Dieta i suplementy w walce z zakwaszeniem

Najważniejszą bronią w walce z zakwaszeniem organizmu jest odpowiednia dieta, która dostarczy składników o działaniu zasadowym.

Zaleca się spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców (zwłaszcza cytrusowych), roślin strączkowych, produktów pełnoziarnistych. Z diety należy wyeliminować lub mocno ograniczyć mięso, nabiał, cukier, alkohol, fast foody.

Warto również wspomóc organizm suplementami, które zasadzą środowisko wewnętrzne. Są to przede wszystkim preparaty zawierające wapń, magnez i potas. Można też stosować naturalne zasady w postaci sody oczyszczonej lub olejku z drzewa herbacianego.

Podsumowanie

Zakwasy to potoczna nazwa stanu nadmiernego zakwaszenia organizmu, gdy gromadzi się w nim zbyt duża ilość różnych kwasów. Ich nadmiar zaburza równowagę kwasowo-zasadową, co prowadzi do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Najczęstsze objawy świadczące o zakwaszeniu to m.in. osłabienie, chroniczne zmęczenie, bóle mięśni i stawów. Jeśli takie dolegliwości się utrzymują, warto wykonać badanie krwi, by sprawdzić pH i ocenić stopień zakwaszenia organizmu.

Główne przyczyny, które prowadzą do nadmiernego zakwaszenia to przede wszystkim niewłaściwa, zbyt kwasotwórcza dieta, przewlekły stres oraz niedobory składników mineralnych.

Aby skutecznie wyeliminować zakwasy, należy zastosować zasadotwórczą dietę, suplementację (wapń, magnez, potas) i zabiegi zasadzające. Pozwoli to przywrócić równowagę kwasowo-zasadową i poprawić samopoczucie.

Oceń artykuł

rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
rating-outline
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Białe jedzenie - Źródła magnezu w codziennej diecie
  2. Co ile godzin powinno się jeść: zasady harmonijnego odżywiania
  3. Chce mi się spać po jedzeniu - Dlaczego chce się spać po jedzeniu
  4. Czy jajka są lekkostrawne? Porady i fakty
  5. Domowe sposoby na obniżenie cholesterolu - skuteczne porady
Autor Anna Wolczyk
Anna Wolczyk

Nazywam się Anna i fascynuje mnie ludzka psychika. Chcę pokazywać, jak ważne dla zdrowia i dobrego życia jest dbanie o higienę psychiczną. Na co dzień stosuję zasady mindfulness i radzenia sobie ze stresem. Interesuję się nurtem pozytywnej psychologii. Wierzę, że nawet z pozoru trudne doświadczenia można przekuć w szansę na rozwój.


 

Udostępnij artykuł

Napisz komentarz

Polecane artykuły

Białko na masę - Co jeść na białej diecie?
ZdrowieBiałko na masę - Co jeść na białej diecie?

Jak jeść na białej diecie, by zbudować masę mięśniową? Przewodnik wyjaśnia, jakie produkty dostarczą organizmowi wartościowego białka na masę, ile jeść dziennie i jak rozłożyć spożycie w ciągu dnia. Znajdziesz tu też przepisy ułatwiające budowę muskulatury.